image
 • image

  Europees kampioenschap voetbal voor vrouwenteams 2013

  Door Reiss Profile Redacteur 08-08-2013 00:22:34

  Interview met John Delnoy en Peter Boltersdorf, mentalcoaches van het Nederlands elftal

  Het Duitse vrouwenvoetbalelftal is voor de achtste keer Europees kampioen. Deelnemer aan het toernooi was ook de Nederlandse ploeg, die weliswaar in de voorronde werd uitgeschakeld maar opviel door verrassend goed voetbal. We spreken met Reiss Profile Master John Delnoy en Reiss Profile Master instructeur Peter Boltersdorf die het team van bondscoach Roger Reijners begeleiden.

  John, wat was je indruk van het spel en het optreden van het team in Zweden?

  Delnoy: Vergeleken met voorgaande jaren leek het team gegroeid, zowel in de individuele prestaties als in het teamoptreden. Vooral mentaal is het nog erg jonge elftal rijper geworden. Dat was te zien in talrijke kleine spelsituaties maar ook in de manier waarop het elftal met verlies omging. Voor het komende jaar is het zaak om op fysiek gebied en in de teamprestatie een inhaalslag te maken.

  Peter, welke redenen zie jij voor de geschetste ontwikkeling van het team?

  Boltersdorf: Vanuit ons werk met het Reiss Profile hebben we een grondige kennis over het gedrag van elke individuele speelster in competitie en onder druk. Deze kennis gebruikt de technische staf met name bij de coaching van de speelsters zowel in de voorbereidingsfase alsook direct voor en tijdens het spel. Ook bij de evaluatie en de emotionele verwerking van de ervaringen na iedere wedstrijd tijdens het toernooi geeft het Reiss Profile de technische staf belangrijke handvatten.

  John, jij werkt voornamelijk met de technische staf rondom Roger Reijners. Waar leg jij de accenten?

  Delnoy: Roger werkt al vele jaren met het Reiss Profile en hij is dus goed bekend met de methode. Toen ik in 2012 het team van Peter overnam, lag de nadruk op het coachen van de coach. Dat houdt in dat ik naast het uitvoeren van de tests en het houden van de evaluatiegesprekken de coach ondersteunde in het interpreteren van de gegevens en het omzetten daarvan in concrete coaching maatregelen. Deze kunnen zowel betrekking hebben op de individuele communicatie als op de teamaanpak of de optimale instelling van het team tijdens een groot toernooi waarbij steeds opnieuw de concentratie moet worden vastgehouden en er prestaties moeten worden geleverd.

  De Nederlandse vrouwen zijn in de groepsfase uitgeschakeld. Wat is belangrijk bij de individuele mentale verwerking?

  Boltersdorf: Met name de goede prestatie die de Nederlandse vrouwen hebben geleverd in de wedstrijd tegen Duitsland, kan als anker worden gebruikt voor de verdere opbouw. Door blessures waren er enkele zeer jonge speelsters bij. Zij slaan het toernooi op als een belangrijke en krachtige ervaring in de aanloop naar het volgende grote toernooi, de Olympische zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro.

  Hartelijk dank voor het interview.

  In gesprek: Peter Boltersdorf en John Delnoy (rechts)

  John Delnoy begeleidt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal sinds november 2012 als mentalcoach. Daarvoor werkte Peter Boltersdorf ruim twee jaar voor de Nederlandse voetbalbond in dezelfde functie.

Contact opnemen

John Delnoy
Tel:+31 6 20542186
E-Mail:office@reissprofile.eu