image
 • image

  Succes als gevolg van een methode

  Door Doesum van Anke 07-04-2015 14:06:26

  Succes als gevolg van een methode

  Bij beslissingen op personeelsgebied rekening houden met de individuele persoonlijkheid biedt voordelen voor het bedrijf en de medewerkers. Dit is vooral merkbaar in kleine bedrijven zo blijkt uit het voorbeeld van twee vestigingen van de fitnessketen Bodystreet in Keulen.

  Het gegeven sportschool als werkgever wordt meestal geassocieerd met een hoog personeelsverloop en veel medewerkers op uitzendbasis. In de sportscholen van franchiseketen Bodystreet is de praktijk echter anders. Zij werken uitsluitend met professionele vakmensen en junior medewerkers, hetzij in het kader van een opleiding, een dubbele studie of een afgeronde beroeps- of hoger onderwijs opleiding.
  Omdat het Bodystreet fitnessconcept uitgaat van een een-op- een ondersteuning van de klanten en trainingen op afspraak, wordt in de sportscholen met kleine teams gewerkt. Waar zo individueel getraind wordt, is een goede werkomgeving een kritische factor voor succes. De sportschoolbeheerders zijn daarom verplicht de medewerkers gemotiveerd te houden en de hoogopgeleide medewerkers dienovereenkomstig aan zich te binden.

  Hoge eisen aan leiderschap en motivatie
  Dus behoren tot het franchiseconcept ook het gebruik van managementtools die meestal in grote bedrijven zijn te vinden, zoals het elk kwartaal houden van gesprekken met medewerkers, regelmatige teamvergaderingen en 360 graden feedback.
  Dirk Heinzmann, eigenaar van twee Bodystreet vestigingen in Keulen, gaat daarbij op eigen initiatief nog een stap verder. Hij maakt in zijn eigen managementteam gebruik van het Reiss Profile® om intensief te werken aan motivatie en communicatie. Het team wordt daarbij begeleid door Markus Brand, hoofd van het Keulse Instituut voor Persoonlijkheid.

  Van profvoetbal naar de fitnessbranche
  Heinzmann weet alles van sport en fitness. Na een voetbalcarrière, die hem tot in de derde divisie van de Duitse voetbalcompetitie bracht, volgde hij een opleiding tot sportspecialist. Aansluitend voltooide hij een studie tot fitnesseconoom om zijn vaardigheden in bedrijfsmanagement verder uit te breiden. Al in 2011 opende hij de Bodystreet sportschool aan de Chlodwigplatz in Keulen. Hiermee kreeg hij in 2013 van de franchiseketen lof toegezwaaid voor de beste systeembrede proceskwaliteit.
  Kort daarna volgde de opening van een tweede sportschool onder zijn leiding in Keulen-Braunsfeld. Door de snelle groei zag Heinzmann zich echter voor nieuwe uitdagingen gesteld, met name op het gebied van management. “Ik kon niet meer steeds zelf ter plaatse zijn en moest het tweede bedrijf opbouwen”, benadrukt de 37-jarige ondernemer.

  Nieuwe inzichten door coaching op basis van testen
  Hier kwam Markus Brand in beeld. Hij leidde een adviestraject met Heinzmann en drie medewerkers die in aanmerking kwamen voor een leidinggevende positie. Het Reiss Profile® moest daarbij aanknopingspunten leveren over de aanwezige persoonlijke behoeften en hoe rollen en taken optimaal verdeeld konden worden. “Voor mij was het spannend om mijn Reiss Profile® testresultaat te zien in de context van mijn professionele beslissingen”, verduidelijkt Dirk Heinzmann. Hij is bijvoorbeeld zeer servicegericht. Het is voor hem een ideale omstandigheid dat hij een kant-en-klaar concept kon overnemen om dat zo perfect mogelijk uit te voeren. Verder zijn voor hem de levensmotieven Orde en Erkenning belangrijk. Daarom is het voor hem eenvoudig om de in het franchisesysteem voorgeschreven standaard processen gestructureerd en foutloos in te voeren in zijn sportschool.

  Aansluitend aan de Reiss Profile evaluaties hield Brand coaching sessies met Heinzmann en elk van de drie medewerkers. Brand zocht daarbij voor de respectievelijke koppels uit welke persoonlijkheidsaspecten elkaar zeer goed kunnen aanvullen en welke voor wrijving kunnen zorgen. Een voorbeeld: Terwijl voor Heinzmann het zich onderscheiden van anderen een verdere bron van motivatie is, is zijn medewerker Bent Boidol altijd op zoek naar het intellectuele debat. Het interessante hierbij is dat het Bodystreet-concept beiden de mogelijkheid biedt hun prestatiedrang intensief te beleven, zowel individueel als in de onderlinge wisselwerking. Zo put Heinzmann kracht uit de exclusiviteit om met Bodystreet de klanten zijn eigen trainingsaanpak aan te bieden, terwijl Boidol zich sterk identificeert met de wetenschappelijke onderbouwing daarvan en deze ook goed kan uitleggen en doorgeven. Als gevolg van de coaching begrijpen beiden nu beter hoe dit gegeven hun samenwerking en verkoopsucces beïnvloedt. 

  Besluit over het vervolg
  Ook bij de keuze voor een adjunct-teamleider voor beide sportscholen hebben de ervaringen uit de coaching hun nut bewezen. Zo besloot Heinzmann om Bent Boidol te belasten met de taak om in een apart, eveneens door Markus Brand begeleid, wervingstraject een andere externe medewerker aan te trekken. Met deze keuzes voelt Dirk Heinzmann zich goed voorbereid op verdere uitbreiding. De voormalig profvoetballer is ervan overtuigd dat het zowel in de sport als in een bedrijf erom gaat individuele en teamdoelstellingen onder één noemer te brengen. Het is zijn persoonlijke visie dat dit ook zo werkt bij Bodystreet.

  Artikel overgenomen van Reiss Profile® Germany GmbH
  Maart 2015

   

Contact opnemen

John Delnoy
Tel:+31 6 20542186
E-Mail:office@reissprofile.eu